Publicador de continguts

Transformar-nos per salvar el planeta

GORGES DE CARME

 

  • Aigua de Rigat ofereix solucions innovadores per a la gestió sostenible dels recursos i per protegir la salut ambiental

El planeta Terra és la nostra única llar. No hi ha un pla B. La humanitat té l’obligació de cuidar-lo i salvaguardar-ne els recursos finits. Per això, cal adoptar canvis transformadors que ens permetin entreveure un futur més sostenible.

El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, porta aquest any per lema “Una sola Terra” i reclama actuar per preservar els recursos naturals i impulsar un estil de vida més ecològic i sostenible davant l’emergència climàtica.

L’aigua, un recurs bàsic per a la vida, pateix les conseqüències d’aquest canvi climàtic. Sequeres i inundacions se succeeixen. Disminueix la qualitat de l’aigua i, sobretot, encara se n’agreuja més l’escassetat. Com a mostra d’aquesta situació, diversos municipis de l’Anoia que s’abasteixen de l’aqüífer de Carme-Capellades es troben actualment en situació d’alerta per sequera, provocada pel descens continuat de les reserves d’aigua, lligat a la manca de pluges.

El 2030, s’estima que el 47 % de la població viurà en àrees amb estrès hídric. El creixement de la població mundial requereix més recursos i aliments, per la qual cosa cada vegada caldrà més aigua per a l’agricultura, la indústria i les ciutats. En concret, es calcula que la demanda d’aigua augmentarà entre un 20 % i un 30 % d’aquí al 2050.

Aigua de Rigat, compromesa amb la preservació del medi ambient
Aigua de Rigat ofereix solucions innovadores per a la gestió sostenible dels recursos naturals i contribueix a protegir la salut ambiental de les persones, en línia amb el full de ruta de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

La companyia aposta per la mitigació del canvi climàtic mitjançant la gestió responsable de l’aigua i la seva regeneració, la generació i la compra d’energia verda, la valorització dels residus i la millora de la qualitat de l’aire. Aquestes són algunes de les línies d’actuació, que recolzen en la innovació i la digitalització per accelerar la transformació ecològica i, així, contribuir a protegir el planeta i millorar la qualitat de vida de les persones.

L’aposta per la generació d’energia es materialitza amb instal·lacions fotovoltaiques com la situada al magatzem de la companyia a Òdena, que genera gairebé el 40 % de l’energia per abastir la nau i carregar la flota de vehicles elèctrics.

Aigua de Rigat - carregador elèctric amb salt d'aigua
 

Pioner punt de càrrega de vehicles elèctrics amb energia generada per l’aigua
A Igualada, Aigua de Rigat hi ha instal·lat el primer punt de càrrega de vehicles elèctrics que s’abasteix de l’energia generada per l’aigua. Aquesta pionera instal·lació de càrrega és única a Catalunya i està situada just davant del dipòsit Rectangular.

Al llarg de la xarxa de distribució hi ha punts on es produeix energia elèctrica a partir de petits salts hidràulics i de sobrepressions derivades de la topografia del terreny i la topologia de la xarxa d’aigua. En el cas d’Igualada, al lloc on s’ha instal·lat el punt de càrrega es produeix un salt d’aigua a l’entrada del dipòsit. Per tal d’aprofitar aquesta energia, ha calgut instal·lar una turbina hidràulica capaç de generar entre 1 i 2,2 kW/h. Gràcies a aquest carregador elèctric, s’evitarà l’emissió de 4,85 tones de CO2 l’any. Aquesta turbina genera suficient energia per carregar fins a dos vehicles alhora. Quan no hi ha vehicles carregant, l’energia que es genera s’utilitza per alimentar els analitzadors de clor i il·luminar el dipòsit.

La seva estratègia de reducció de la petjada de carboni implica, també, la progressiva implantació del vehicle elèctric a la flota. Actualment, més del 40 % de la flota ja disposa de vehicles sostenibles, que permeten estalviar més d’1,2 tones de CO2 l’any.

Seguiment de les captacions subterrànies
Per altra banda, Aigua de Rigat ha implementat un innovador sistema de gestió avançada, anomenat AQUADVANCED® Well Watch, per controlar, en temps real, la instal·lació dels pous de Les Comes, l’aigua dels quals té l’origen en l’aqüífer Carme-Capellades i permet abastir una part d’Igualada. Es tracta d’un programari de nova generació dissenyat per al seguiment de captacions d’aigües subterrànies a través de dades que es mostren en temps real, amb la finalitat de veure la situació dels recursos de l’aqüífer i controlar l’eficiència de la captació i el rendiment de l’extracció de l’aigua. L’objectiu és evitar pèrdues d’aigua i avaries per preservar aquest recurs escàs, així com millorar l’eficiència energètica i garantir un bon rendiment de l’explotació.

Només hi ha un planeta Terra. Tenir cura de la seva riquesa ambiental és una missió col·lectiva. Cada gest compta per preservar el medi ambient.