Publicador de continguts

Digitalitzem el control de les captacions d’aigües subterrànies a l’Anoia

  • Completem la implantació d'un sistema de monitoratge dels pous en temps real per garantir el seu rendiment i reduir les interrupcions del servei en cas d’incidències o condicions meteorològiques canviants. 

Finalitzem el desplegament del sistema AQUADVANCED® Well Watch per a la gestió avançada de les captacions d’aigües subterrànies. Aquests pous són la font natural des d’on s’obté aigua per abastir els municipis que gestionem de l’Anoia.

Aquest software de monitoratge de les captacions d’aigües subterrànies desenvolupat per Agbar, grup al qual pertanyem, permet disposar de paràmetres en temps real: flux, pressió, nivell, energia consumida i producció d’indicadors de rendiment de la bomba i del pou. A través d’aquesta informació, el gestor pot conèixer la situació dels recursos de l’aqüífer, controlar l’eficiència de la captació i el rendiment de l’extracció de l’aigua. Mitjançant la digitalització, aquesta gestió avançada permet elaborar plans de prevenció per tal de reduir les interrupcions del subministrament de les captacions i les desviacions de costos d’operació per la pèrdua del rendiment de l’explotació

L’any passat, vam instal•lar aquest sistema per controlar els pous de Les Comes, l’aigua dels quals té el seu origen en l’aqüífer Carme – Capellades, i que abasteix una part d’Igualada. La dependència de la pluja i la pressió a la qual estan sotmesos els pous fa que requereixin un seguiment continu per al seu manteniment, rendiment i optimització. A més, amb aquest control s’ha evitat un possible sobrecost en la despesa energètica. Des d’aleshores, el sistema de gestió avançada s'ha instal•lat a 2 pous més, al pou de les Pinedes i al pou La Malesa, i s’ha assolit la xifra de cobertura del 95 % de les captacions, amb un total de 5 captacions monitorades en temps reals de diferents punts de l’aqüífer.

Amb l’aplicació d’aquest nou sistema, podem planificar les operacions de manteniment i reduir l’afectació en la ciutadania i en les instal•lacions. Així mateix, aquesta eina de control ajuda a preservar les explotacions, disposar de dades, prolongar la vida útil dels equips, optimitzar el consum energètic i permet analitzar l’evolució de l’aqüífer en diferents punts.

La digitalització en el sector de l'aigua és estratègica per tal de controlar en temps real tots els elements que formen part dels sistemes de captació i distribució, així com dels indicadors de qualitat de l'aigua. Disposar de dades permet actuar amb anticipació, optimitzar la gestió i, en definitiva, ser eficients en la gestió d'un recurs fortament amenaçat pel canvi climàtic, fet que es fa evident en períodes de sequera com l’actual.