Publicador de continguts

Aigua de Rigat i l'Ajuntament d'Igualada reben el premi Mobilicat per la millor iniciativa en mobilitat sostenible

  • Aigua de Rigat ha estat pionera en instal·lar un punt de càrrega de vehicles elèctrics amb energia generada per aigua a Catalunya. 

Aigua de Rigat i l’Ajuntament d’Igualada han rebut el premi Mobilicat per la millor iniciativa en mobilitat sostenible, atorgat per l'Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà. 

La iniciativa, que és pionera i única a Catalunya, consisteix en la instal·lació d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics que s’abasteix de l’energia generada per l’aigua al municipi d’Igualada. Al llarg de la xarxa de distribució, existeixen punts on es produeix energia elèctrica a partir de petits salts hidràulics i de sobrepressions derivades de la topografia del terreny i la topologia de la xarxa d’aigua. Vam situar aquest punt de càrrega a Igualada, a l’entrada del dipòsit Rectangular on es produeix un salt d’aigua. Per tal d’aprofitar aquesta energia, es va instal·lar una turbina hidràulica capaç de generar entre 1 i 2,2 kW/h.

Aquesta turbina genera suficient energia per carregar fins a 2 vehicles alhora. En funció del vehicle que s’endolli, el temps de càrrega completa pot variar: una bicicleta elèctrica, unes 3 h; una moto elèctrica, entre 2 h i 4 h; i un cotxe pot trigar a carregar-se completament entre 4 h i 6 h. 

Aquesta pionera instal·lació de càrrega és única a Catalunya i ha estat premiada com a reconeixement a la innovació que representa. Oferim aquest punt de càrrega a la ciutadania de forma totalment gratuïta. Gràcies a aquest carregador elèctric, es mitiguen 4,85 tones de CO2 l’any.

Els Premis MobiliCat són atorgats per la revista MobiliCat, editada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) amb la col·laboració de l’ATM de Barcelona, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

L’acte ha estat presidit pel secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, i la presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Aurora Carbonell, i també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

El jurat ha valorat l’impuls que aquest projecte dona a la utilització de vehicles més sostenibles i, conseqüentment, també la notable reducció de CO2 i millora de la qualitat de l’aire que això comporta.

Maite Pérez, cap de servei de Planificació de la Mobilitat Sostenible de l’AMB i membre del jurat dels Premis, ha lliurat el trofeu a Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada, i Francesc Giralt, el nostre gerent territorial.

El regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada, Miquel Vives, ha destacat: “Igualada és una ciutat innovadora, i és per això que des del govern apostem per aquest tipus de projectes trencadors, que resolen problemes amb una visió diferent. De fet, aquest projecte és pioner, i probablement serà copiat amb característiques similars en altres indrets, ja que no hi ha manera més sostenible de carregar un vehicle elèctric. És un projecte que neix d’una col·laboració publicoprivada, i és imprescindible que les administracions invertim i facilitem aquest tipus de projectes, en els quals les empreses coneixen el sector, les solucions i compten amb la innovació necessària. Vull agrair a Aigua de Rigat la seva gestió eficient de l’aigua i el fet que disposi projectes innovadors com aquest.”

El nostre gerent, Francesc Giralt, ha remarcat: “Amb aquesta actuació, avancem en la implantació de la mobilitat sostenible i tenim cura del medi ambient, un objectiu que ens vam proposar l’any 2016 i que ha permès, avui en dia, assolir que gran part de la flota sigui sostenible. Amb la instal·lació d’aquest punt de càrrega, volem fer una aportació a la ciutadania per tal de contribuir a la descarbonització d’Igualada.”

Quan no hi ha vehicles carregant, l’energia que es genera s’utilitza per a l’alimentació dels analitzadors de clor i la il·luminació del dipòsit. Per fer-ho possible, ha calgut instal·lar un inversor a la sortida de la turbina per modular l'entrada segons l'energia produïda. Aquest tipus d’inversor s’encarrega de connectar l’energia produïda de la turbina a la xarxa elèctrica interna sense necessitat d’instal·lar cap mena de bateria i poder aprofitar el 100 % de l’energia generada. 

Per visualitzar imatges del funcionament del punt de càrrega, podeu accedir al vídeo a través del següent enllaç a Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eJlg4-YlOyI 

Així doncs, avancem en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, el que pertoca a la innovació (núm. 9), l’aposta per ciutats i comunitats sostenibles (núm. 11), i l’acció climàtica (núm. 13). D’aquesta manera, confirmem un cop més el nostre compromís amb el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida de les poblacions on presta servei.