Publicador de contenidos

Igualada estrena el primer punt de càrrega de vehicles elèctrics de Catalunya amb energia generada per l’aigua

 

 

A Igualada, hem instal·lat el primer punt de càrrega de vehicles elèctrics que s’abasteix de l’energia generada per l’aigua. Aquesta pionera instal·lació de càrrega és única a Catalunya i està situada just davant del dipòsit Rectangular, al carrer d’Irlanda, núm. 8, d’Igualada.

Al llarg de la xarxa de distribució, existeixen punts on es produeix energia elèctrica a partir de petits salts hidràulics i de sobrepressions derivades de la topografia del terreny i la topologia de la xarxa d’aigua. En el cas d’Igualada, en el punt on s’ha instal·lat el punt de càrrega, es produeix un salt d’aigua a l’entrada del dipòsit Rectangular. Per tal d’aprofitar aquesta energia, ha calgut instal·lar una turbina hidràulica capaç de generar entre 1 i 2,2 kW/h.

Aquesta turbina genera suficient energia per carregar fins a 2 vehicles alhora. En funció del vehicle que endollem, el temps de càrrega completa pot variar: una bicicleta elèctrica, unes 3 h; una moto elèctrica, entre 2 h i 4 h; i un cotxe pot trigar a carregar-se completament entre 4 h i 6 h.

Gràcies a aquest carregador elèctric, es mitigaran 4,85 tones de CO2l’any. S’espera un ús freqüent, ja que està situat en una zona estratègica del polígon industrial d’Igualada, propera a la zona residencial. Des d’Aigua de Rigat, posem a disposició de la ciutadania aquest punt de càrrega de forma totalment gratuïta.

Quan no hi ha vehicles carregant, l’energia que es genera s’utilitza per a l’alimentació dels analitzadors de clor i la il·luminació del dipòsit. Per fer-ho possible, ha calgut instal·lar un inversor a la sortida de la turbina per modular l'entrada segons l'energia produïda. Aquest tipus d’inversor s’encarrega de connectar l’energia produïda de la turbina a la xarxa elèctrica interna sense necessitat d’instal·lar cap mena de bateria i poder aprofitar el 100 % de l’energia generada.

Per visualitzar imatges del funcionament del punt de càrrega, podeu accedir al vídeo a través del següent enllaç a Youtube: https://youtu.be/-RUYOD3a54M

Avançar cap a una mobilitat sostenible:

Amb aquesta actuació, avancem en la implantació d’una mobilitat sostenible, un objectiu que es va proposar a nivell intern l’any 2016 i que ha permès, avui en dia, assolir que el 40% de la flota sigui sostenible. Amb la instal·lació d’aquest punt de càrrega, volem fer una aportació a la ciutadania per tal de contribuir a la implantació d’una mobilitat sostenible a Igualada.

Així doncs, des d’Aigua de Rigat, progressem en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, el que pertoca la innovació (núm. 9), l’aposta per ciutats i comunitats sostenibles (núm. 11), i l’acció climàtica (núm. 13). D’aquesta manera, confirmem un cop més el seu compromís amb el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida de les poblacions on presta servei.